Widget not in any sidebars

Boza je bezalkoholno i osvježavajuće piće koje se spravlja od kukuruza (kukuruznog brašna), kvasca, šećera i vode. Specifičnog je slatkog okusa i žućkaste boje. Priprema se i služi u slastičarnama, gdje je uz limunadu pripremaju po vlastitom receptu. Zbog relativno velikog udjela kvasca, boza ne može dugo zadržati slatkasti okus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mješavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj okus. Boza se može naći u slastičarnicama u Sarajevu i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, ali i diljem Europe; sa raznim primjesama, kao vanilijin šećer, ili dodatkom drugih žitarica, čime se postiže sličan okus.

Beograd 16.05.2009.
Boza, poslasticarnica, sok, pice, hrana.

Adult male Ruby-throated Hummingbird

Boza je fermentirano piće koje se sastoji od kukuruznog brašna, vode, kvasca i šećera. Šećer možemo zamjeniti medom pa će napitak biti hranjiviji.
Zbog obilja vitamina B, bjelančevina i organskih kiselina, posebno se preporučuje trudnicama, djeci, sportašima i starijim osobama. Boza je veoma zdravo piće i dobro ju je piti. Njen gusti, kiselkasti okus je specifičan.

  • 500 g kukuruznog brašna
  • 5 litara mlake vode
  • 20 g pekarskog kvasca
  • šećera po ukusu, 400g ili više

Pola kilograma kukuruznog brašna staviti u pet litara mlake vode i ostaviti da odstoji desetak sati ili još bolje cijelu noć. Potom lonac sa brašnom i vodom staviti na laganu vatru i uz povremeno miješanje ostaviti da krčka dva sata. Nakon toga skloniti s vatre i ostaviti da se smjesa ohladi.

U međuvremenu rastopite 20 grama kvasca u malo mlake vode pa dodajte u ohlađenu smjesu kukuruznog brašna i vode. Dobro promiješati i ostaviti da od stoji narednih desetak sati.

Nakon što odstoji, ovu gustu tečnost procijedite kroz gazu i zasladite s 400g šećera ili više, po želji. Natočite je u čiste staklene boce koje ne treba zatvarati, rashladite je i držite u hladnjaku ali ne dugo da ne poprimi jači kiselkasti ukus pa je potrošite kroz dva dana.