Chapati (čapati) pogačice su ukusne, beskvasne, svježe pečene, napuhane tanke pogače-tortilje, koje se tradicionalno koriste u južnoj Aziji.

Riječ chapati dolazi od Hindu riječi koja znači “pljeskati”, a opisuje tradicionalnu indijsku metodu oblikovanja tijesta pljeskanjem između mokrih dlanova.

Sa svakim pljeskanjem, rotira se okruglo tijesto napravljeno od atte (indijsko brašno od cjelovite durum pšenice) i zatim peče na otvorenoj vatri – najprije na vrućoj ploči, a onda direktno na plamenu.

Ovaj kruh se svakodnevno poslužuje gostima koji su na panchakarma tretmanima na ayurvedskim klinikama.


Zašto ayurveda preporučuje chapati

Čapati spada u tridošik namirnicu što ayurvedska medicina iznimno cijeni jer je odličan za sve tri doše.

Tijelu daje energiju i snagu, lako se probavlja te je dobar za one:

  • koji se oporavljaju od bolesti
  • stare i nemoćne osobe
  • koji su na laganoj prehrani
  • osobe na kuri čišćenja organizma
  • koji izbjegavaju kruh s kvascem iz zdravstvenih razloga

Čapati se može raditi od pšeničnog ili drugih vrsta brašna koja odgovaraju pojedincu i njegovoj tjelesnoj konstituciji (vata, pitta ili kapha).

To može biti brašno od ječma, riže, slanutka, zobi, heljde, kukuruza itd.

Ova vrsta azijskog kruha ne sadrži kvasac,  a radi se isključivo od prirodnih sastojaka.

“Običan” kupovni kruh se najčešće radi od pšenice, koja je najteža i najvlažnija među žitaricama te čini kruh ljepljivim što povećava kapha došu i remeti probavu.

S obzirom na to da je kvasac u kruhu fermentiran, on povećava pitta došu kojoj se ne preporučuje niti kiselo ni fermentirano. Kvasac stvara lakoću i zrak u kruhu, pa time povećava i vata došu.

Čapati kruh je cijenjen kao zdrava ayurvedska zamjena za kupovni, kvasni kruh.

Čapati možete koristiti svakodnevno, u bilo koje doba dana.

 

 

Ujutro možete pojesti čapati s malo gheeja i meda, i dobit ćete odličan i hranjiv jutarnji obrok.

Razni namazi su vrlo ukusni na ovom tankom kruhu (avokado namaz, bademov namaz, tahini, vegetarijanske paštete i slično).

Koristite razne vrste kuhanog povrća uz vrući čapati, pa ih poslužite kao glavni obrok.

Kao laganu i zadovoljavajuću večeru možete poslužiti topli čapati s juhom od crvene leće.

Tradicionalno, čapati se priprema najprije na suhoj tavi, a zatim završno na plamenu.

  • 2 šalice polubijelog ili cjelovitog pšeničnog brašna (ili druge vrste brašna po ukusu)
  • ⅔ šalice mlake vode
  • ½ čajne žlice soli

 

 

Priprema:

  1. Stavite brašno i sol u veliku zdjelu. U sredini brašna napravite rupu pa polako dodajte vodu i miješajte je s brašnom.

    Količina vode ovisit će o kvaliteti i vlažnosti brašna. Počnite s manje vode i postupno povećavajte, miješajući sastojke sve dok se brašno i voda ne povežu u glatko tijesto

    Dobro zamiješajte tijesto dok ne postane podatno, vremenski oko 7 minuta.

  2. Pokrijte tijesto vlažnom kuhinjskom krpom i pustite da odstoji od 30 minuta do najviše 2 sata.

    Dok se tijesto “odmara” pripremite druge namirnice koje će sačinjavati glavni obrok.

  3. Kada ste spremni za početak izrade čapatija, ponovno promiješajte tijesto nekoliko minuta pa ga podijelite u male loptice veličine oraha (10 – 15 loptica).
  4. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri (najbolja je tava od lijevanog željeza ili tava koja ima neprianjajuće dno).
  5. Ravnomjerno razvaljajte svaku lopticu tijesta na pobrašnjenoj podlozi dok ne dobije tanku teksturu u obliku kruga promjera 6 – 7 cm (ako želite veće čapatije, napravite krugove promjera 15 cm).
  6. Svaki čapati zasebno pecite na vrlo malo podmazanoj tavi.
  7. Kad se tijesto dobro zagrije, pojavit će se mali bijeli mjehurići. Pomoću lopatice, okrenite čapati na drugu stranu.
  8. Čapati će dobiti više zračnih džepova – nastavite peći oko 1 ili 2 minute na drugoj strani.
  9. Kada je čapati pečen, imat će smeđe mrlje i bit će suh, ali fleksibilan.
  10. Čapati maknite s tave, zatim ga uhvatite metalnim hvataljkama i stavite izravno na lagani plamen plina. Čapati se treba gotovo odmah napuhati kao balon dok oko sebe širi zamaman miris pečenog kruha.

 

Ako se čapati ne napuše nakon 30 sekundi, moguće je da postoji mala rupica u tijestu ili da tijesto prilikom pripreme nije dovoljno izmiješano. U tom slučaju maknite čapati s vatre da ne bi izgorio.

Gotov čapati premažite s malo gheeja, stavite na tanjur s ubrusom, te nastavite peći i slagati čapatije jedan na drugog. Servirajte tople.

Posluživanje:

Čapatije uvijek poslužite tople jer jednom kada se ohlade postat će tvrdi i žilavi.

Izradu vaših čapatija započnite s osnovnim receptom od pšeničnog brašna, a zatim postanite kreativni i pronađite ono što najbolje odgovora vašem osobnom ukusu!

U smjesu za čapatije možete ubaciti svježe ljekovite biljke i ayurvedske začine poput :

  • sjemenki kumina
  • komorača
  • fino sjeckanog lišća korijandera
  • slatke crvene paprike
  • zelene čili papričice
  • prstohvat asafetide

 

Izvor :  alternativa-za-vas.com