Widget not in any sidebars

Gljiva Coprinus comatus snižava nivo šećera u krvi za preko 40%, već sat vremena nakon unošenja, a njeno djelovanje traje više od šest sati.

Čupava gnojištarka – lat. Coprinus comatus, gljiva je koja se često susreće na travnjacima, uz makadamske puteve, te na smetištima. Klobuk gljive je bijel, izduženo jajastog oblika, visine do 10 cm, promjera do 6 cm. Listići s unutarnje strane su kod mladih gljiva bijeli, kod malo starijih ružičasti, dok kod starih postaju crni i izlučuju crnu tekućinu ispunjenu sporama. Mladi primjerci s bijelim listićima izvrsni su za jelo, no treba ih pripremiti što prije, 4 – 6 sati po branju.

 Gljiva Coprinus Comatus bogata je kalijumom, kalcijumom, željezom, bakrom, cinkom i nijacinom, a sadrži i dvadeset slobodnih aminokiselina, od kojih su osam njih esencijalne.

Coprinus Comatus regulira nivo šećera u krvi, smiruje upalne procese u organizmu, a povrh toga, sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti koje su redovna komplikacija dijabetesa. Pored toga, Coprinus Comatus je značajan za očuvanje stanica pankreasa koje proizvode insulin.

Sat i po nakon uzimanja praha gljive Coprinusa, nivo šećera u krvi smanji se za 41%, tri sata kasnije snižava se za 31%, dok za 6 sati u krvi i dalje ima 20% manje šećera.

Od velike koristi može biti onima koji žele da održavaju na optimalnom nivou nivo šećera u krvi i tako smanje rizik od ateroskleroze. Osim toga, naučno je dokazano da Coprinus smanjuje rizik od pojave raka i sarkoma. Preporučene dnevne doze su 3 puta po 0,5 gr osušenog praha.