Kuglof je jedan od mojih omiljenih tradicionalnih slastica, a dan kada sam napravila prvi bez jaja, dugo ću pamtiti. Budi mi posebne uspomene na porodicu, Božić i zimske čarolije. Važno je pridržavati se svih uputa, u gram i predviđenog vremena za pečenje i hlađenje, u minutu, kako bi kuglof bio savršen.

Sastojci:

350 g polubijelog brašna
200 ml tekućeg jogurta
1 vanilin šećer
200 ml mineralne vode
1 prašak za pecivo
1 žlica cimeta u prahu
100 ml ulja
100 g grožđica + 100 g brusnica
1 žličica kakaa
Naribana korica jednog bio limuna
Naribana korica jedne bio naranče
200 g smeđeg šećera
Komadić maslaca ili margarina
Nekoliko žlica šećera u prahu (za dekoraciju) – opcija

 

 

Priprema:

Suho voće potopiti u malo vode da nabubri.

U posudu za miješanje usuti jogurt, mineralnu vodu i ulje. Sve dobro izmiješati miskerom.

Dodati šećer i vanilin šećer i ponovo umutiti smjesu mikserom.

U drugoj posudi pomiješati brašno sa cimetom i praškom za pecivo.

Pomiješati suhe i tekuće sastojke, umutiti mikserom, dok se ne dobije smjesa ujednačene teksture.

 

 

Dodati iscijeđeno suho voće i naribane kore limuna i naranče.

Zagrijati pećnicu na 180 C.

Kalup za kuglof namazati komadićem maslaca ili margarina.

Izliti smjesu u kalup i ubaciti u pećnicu.

 

 

 

Peći 55 minuta na 180 C.

Nakon vađenja iz pećnice, ostaviti kuglof da stoji u kalupu 15 minuta.

Izvaditi kuglof pažljivo i ostaviti da se ohladi.

Dekorirati kuglof šećerom u prahu.

Rezati tek nakon što odstoji još jedan sat.

 

 

 

 

vegetarijanska-kuhinja.blogspot.com

 

 

 

 

Izvor :  atma.hr