Widget not in any sidebars

U narodnoj medicini koristi se kao diuretik, kod grčeva crijeva, žučnih puteva, pospješuje san.

Udomaćena u Evropi, sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji. U Njemačkoj je popularno spravljanje svibanjskoga osvježavajućeg napitka od biljke močene u bijelom vinu, uz dodatak šećera.

Ugodnog je mirisa. Miris biljke potječe od kumarina koji se nalazi u cijeloj biljci. Naročito se razvija kada se biljka osuši. Cvate od svibnja do sredine lipnja. Raste u šumama. U Njemačkoj se lazarkinja naziva Waldemeister, tj gospodar šume. Namače se u bijelom vinu kako bi se dobilo Maibowle, što se pije 1. svibnja. U Francuskoj je raširena primjena kao čaja za smirenje.

Glavne ljekovite tvari u lazarkinji su kumarin, tanin, gorke tvari, rubiklor, citronska i katehu kiselina, glukozid asperulozid.

Kumarin ima blago narkotički učinak, povečeva lučenje mokraće, djeluje antiseptično, štiti krvne žile, poboljšava cirkulaciju, ublažava grčeve i djeluje protuupalno. Asperulozid ima protuupalni učinak.

Čaj od lazarkinje pospješuje mokrenje, umiruje bolove u trbuhu, regulira nepravilan rad srca, uklanja nesanicu, djeluje na čišćenje krvi i pospješuje lagano izlučivanje znoja. Preporučuje se kod zastoja normalnog rada jetre kod žutice i prirodne sklonosti stvaranju pijeska te kod mokraćnih kamenaca. Kod žutice, bolesne jetre ili slezene, svojom organskom kiselinom povećava mokraću i rastvara kamence. Lazarkinja se upotrebljava i kod oboljenja vena i problema krvotoka. Korisna je i  kao sredstvo za umirenje bolova kod migrene i neuralgije.

Za pripremu čaja uzeti dvije čajne žličice biljke u šalicu-2dl, proključale vode  da stoji 5 do 8 minuta, zasladiti.

Uživanje jako koncentriranoga čaja ili PREKOMJERNO UŽIVANJE ČAJA  IZAZIVA MUČNINU, VRTOGLAVICU I POVRAČANJE A MOŽE I OŠTETITI JETRU zbog sadržaja kumarina.

la6