Widget not in any sidebars

 

Većina nas se, bez obzira na dob, barem jedanput u životu susrela s bolnim tegobama duž kralježnice i okolnih mišića.

Stoga često posežemo za oralnim analgeticima ili kremama za lokalno ublažavanje bolova.

Međutim lijekovi, osim što su štetni za organizam, najčešće ne djeluju u dovoljnoj mjeri ili pak tek kratkoročno smanjuju bol.

Drugo rješenje je odlazak na tretmane akupunkture ili masažu, ali takve terapije su obično skupe i oduzimaju puno vremena.

Postoji li metoda koja bi pomogla smanjiti bol, eliminirati napetost te značajno poboljšati zdravlje, u udobnosti vlastitog doma?

Odgovor na ovo pitanje daju Lyapko aplikatori.

 

Aplikatori koje je stvorio N. G. Lyapko, refleksolog koji živi u Donetsku u Ukrajini, namijenjeni su kompleksnoj terapiji i prevenciji raznih bolesti i patoloških stanja. Oni su vrlo učinkovito sredstvo za poboljšavanje i zadržavanje dobrog zdravlja. U svijetu ne postoji proizvod sličan Lyapko aplikatorima, budući da im nema premca u broju faktora djelovanja i postignutom učinku, jednostavnosti i pouzdanosti.

Aplikatori Lyapko nisu obične naprave za masažu. Načinjeni su od gumenih ploča i valjaka sa iglicama od metala koji su neophodni tijelu (cink, bakar, željezo, nikal i srebro).

Aplikator mobilizira unutarnje resurse tijela, stimulira stvaranje prirodnih “lijekova” u potrebnim fiziološkim dozama, te kompenzira nedostatak fizičke aktivnosti.

Visoka učinkovitost ovih aplikatora nastaje refleksnom i mehaničkom stimulacijom pomoću galvanske struje, proizvedene u koži, na rubovima igala i između njih.

To dovodi do jačanja ljekovitih procesa u tijelu.

U posljednjih 15 godina Lyapko i njegov tim rade na razvijanju i usavršavanju ove tehnologije koja kombinira tradicionalnu akupunkturu s akupresurom.

Terapija Lyapko aplikatorima osnovana je na jednom od najvažnijih principa tradicionalne akupunkture: za vrhunski rezultat potrebno je koristiti dva ili više metala s različitim nabojem (naprimjer, bakar – cink).

Tako se povećava broj raznolikih čimbenika koji utječu na biološki aktivne točke te terapeutski i ljekoviti učinak.

 

Mehanizmi djelovanja aplikatora


1.Refleksomehaničko djelovanje

Uključuje višebrojnu površinsku akupunakturu određenih zona i biološki aktivnih točaka (refleksno djelovanje), kao i mikromasažu kože i potkožnih tkiva.
Refleksno djelovanje igala na aktivne točke ili kanale (receptore) uključuje 3 glavna, međusobno povezana dijela lokalne, segmentalne i generalne reakcije (odgovora).


Lokalna reakcija očituje se kroz promjene u prokrvljenosti kože, promjene u temperaturi, osjetljivosti, električnom potencijalu i otporu u zoni djelovanja.
Segmentalna reakcija ovisi o segmentalno – metameričkim refleksnim vezama između određenih dijelova kože i odgovarajućih dijelova kičmene moždine, od kuda dolaze vlakna živaca koja prožimaju određene unutarnje organe. Kontinuirani impulsi usmjereni na živcane centre i reakcije tijela zajedno utječu na stanje perifernih receptora i tkiva u zoni djelovanja.

Generalna reakcija tijela nalik je reakciji prilagodbe koja prati dolazak impulsa iz kičmene moždine do mozga. Vegetativni živcani sustav (odgovoran za unutarnje organe) omogućava mobilizaciju tjelesnih zaliha, i neposredno djelovanje: dolazi do drastičnog povećanja u stvaranju biološki aktivnih supstanci u žlijezdama sa unutarnjim izlučivanjem, u tkivu, i prije svega u koži; potiče se rad kardiovaskularnog sustava, poboljšava se krvotok, krv dobiva supstance koje su u stanju stvoriti više energije, čime se povecava koncentracija kisika, što poboljšava otpornost tijela prema patološkim faktorima.

 

2.Galvanoelektrično djelovanje

Ljudsko je tijelo kompleksni koloid koji se sastoji od elektrolita i sadrži pozitivne (katione) i negativne (anione) ione. Tijelo samo regulira intenzitet galvanoelektričnog djelovanja, zavisno od zasićenosti tkiva (slojeva kože, hipoderme, unutarnjih struktura). Bolna područja na koži koja su upaljena su hidropična, odn. sadrže veliku kolicinu tekucine; nakon kontakta sa aplikatorom reakcija je vrlo snažna, praćena stvaranjem velike količine energije, i ponekad, jakim znojenjem.

Pri kontaktu sa kožom, površina aplikatorskih igala prolazi kroz brojne fizicke i kemijske promjene, tipične za promjene koje uzrokuje direktan napon. Rezultat toga je stvaranje oksidnih prevlaka na iglama, te dolazi do galvanizacije. Na vrhovima igala stvara se najveći galvanski naboj (zbog razlike u potencijalima izmedu glavnog metala igle i perifernog metala obloge koji su međusobno u kratkom spoju. Osim toga, u koži se između igala različitih metala pojavljuju unutarnji galvanski naboji, vrijednosti tih naboja ovise o provodljivosti kože i količini elektrolita u njoj.

Galvanizacija olakšava i poboljšava metabolizam, potiče procese obnavljanja, pomaže pri razgradnji, povećava stvaranje biološki aktivnih supstanci (acetilkolin, histamin, heparin i druge), olakšava prenošenje živčanih impulsa i smanjuje osjetljivost na bol.

 

3.Humoralno djelovanje

Humoralno djelovanje aplikatora manifestira se u mikroionoforezi metala od kojih se sastoje igle (bakar, cink, nikal, željezo i srebro) u tjelesne tekućine. Svi ti mikroelmenti imaju važnu ulogu u osiguravanju normalnog funkcioniranja raznih organa i sustava.
 

 

U davna vremena naši su preci gotovo od jutra do mraka bili u pokretu kako bi preživjeli.

Skupljali su hranu, a trčanje, plivanje i skakanje činili su sastavne dijelove njihove svakodnevice.

Za razliku od nas, oni nisu znali za smanjenu snagu tijela.

Aktivna interakcija s vodom, tlom, drvećem i raznim biljkama nesvjesno je utjecala na kožne receptore njihovih tijela.

Omogućavala je različitim skupinama mišića i živčanih centara sudjelovanje u kretanju.

Rezultat tog procesa bila je proizvodnja prirodnih unutarnjih lijekova koji su osiguravali obranu protiv raznih bolesti i patoloških stanja.

Danas vodimo nezdrav, sjedilački način života, često je pod utjecajem stresa, a naša prehrana je neuravnotežena.

Ako količina hrane koju tijelo dobiva ne odgovara njegovim energetskim potrebama, masnoća iz namirnica se ne razbija u organizmu. Umjesto zadovoljavanja tjelesnih potreba, stvara prekomjerne masne naslage.

Posljedično, ravnoteža između lipolize i nakupljanja masti je poremećena što dovodi do pretilosti i postupnog propadanja organa i tkiva.

Nedostatak kretanja usporava procese vitalne aktivnosti, umanjuje tjelesnu snagu i naposljetku dovodi do različitih bolesti.

Lyapko aplikatori mogu nadoknaditi manjak motoričkih aktivnosti, spriječiti tjelesnu slabost i potaknuti unutarnje rezerve organizma.

Djeluju preventivno i terapeutski na sve organe i tjelesne sustave.

Zbog jednostavnosti uporabe, sigurnosti i visoke učinkovitosti preporučuju se i za kućnu primjenu.

Jedinstveni Ljapkovi aplikatori danas su poznati u čitavom svijetu, neograničenog su roka trajanja te ih mogu koristiti osobe svih dobnih skupina, čak i mala djeca.

Preporučena dužina tretmana:

  • toniziranje i energiziranje – 7-10 minuta
  • relaksacija – 20 min. do 2 sata
  • oslobađanje akutne boli – 10 do 15 min
  • ublažavanja kronične boli – 30 min. do 2 sata
  • akutna bolest – 10 do 15 min 1-2 puta dnevno
  • kronična bolest – 20-50 min. 1-3 puta dnevno

Ako koristite valjak, dužina terapije se smanjuje za 30%.

Detaljne upute za korištenje aplikatora možete pronaći ovdje.

Aplikatori se sastoje od elastične gumene pločice ili valjka s posebno fiksiranim iglicama.

Iglice mogu biti željezne obložene niklom i cinkom, te bakrene obložene srebrom.

Gumena baza je oblikovana tako da povećava postojanost i pouzdanost prianjanja uz kožu te štiti od ozljeda.

Aplikatori mogu biti različitih oblika, dimenzija, gustoće iglica i načina učvršćivanja.

Biraju se prema individualnoj osjetljivosti kože i potrebnom intenzitetu stimulacije, a pacijent se mora osjećati ugodno.

Na djeci je bolje primijeniti gušće aplikatore.

Aplikatori u obliku pločica ili tanjurića namijenjeni su statičkoj stimulaciji većih površina tijela (leđa, trbuh, prsa, dlanovi, stopala).

Na njih se može leći ili ih položiti na željeni dio tijela i ravnomjerno pritisnuti  vrećicom pijeska ili omotati zavojem.

Aplikatori u obliku valjaka koriste se za dinamičku stimulaciju s efektom tuširanja i mogu se primjenjivati na svim dijelovima tijela.

Djeca obično jako vole ovaj aplikator i s užitkom se smiju tijekom tretmana.

 

Aplikatori Lyapko pomažu kod velikog niza tegoba: bolesti i ozljede lokomotornog sustava, bolesti živčanog sustava, kardiovaskularnog sustava, dišnog sustava, bolesti probavnog sustava, trudnoća i porođaj, ginekološke bolesti, urološke,  kožne, stomatološke bolesti, endokrinološke bolesti .

Djeluju i kao potpora drugim metodama liječenja (udvostručuje i utrostručuje učinke opće akupunkture, različitih masaža i laserske terapije).

Izvor :  alternativa-za-vas.com