Widget not in any sidebars

Višegodišnja zeljasta biljka petrovac, turica ili ranjenik (Agrimonia eupatoria) raste pored puteva, na sušnim livadama i kamenitim pvršinama središnjeg i sjevernog dijela Evrope, kao i na Balkanu i Rusiji. Stabljika je uglavnom nerazgranata, manje, ili više dlakava, listovi su naizmjenični, perasto deljeni sa grubo nazubljenim listićima. Na licu su zeleni, a na naličju gusto pokriveni svilastim dlakama. Cvijetovi su sitni, žuti, složeni u dugačke, klasolike grozdove. Plod je sitan čičak.Cijela biljka je opora, gorka i slabog mirisa.

Kao biljna  sirovina koristi se zeljasti nadzemni dio u cvijetu (Agrimoniae herba).Petrovac se bere za vrijeme cvjetanja od lipnja do rujna, suši u tankom sloju na promaji i u hladu.Najbolje je da se sakupi dok je još mlada i ne visa od 25 cm, kao i kada nema drvenastih dijelova stabljike. Cvijetovi moraju da imaju karakterističnu žutu boju. Raste na vlažnim  livadama , u jarcima,  uz vode, na brežuljcima i stijenama.

Biljka obiluje; taninima, gorkim materijama, flavonskim derivatima,  tako da spada u tipične taninske i gorko-aromatične biljne sirovine, a ima i silicijum dioksida, vitamin K , kvercitrin.

U tradicionalnoj medicini ranjenik se upotrebljava da pojača izlučivanje žuči, kao gorko sredstvo za jačanje i površinsko skupljanje tkiva, kao i liječenje kože i sluzokože.Petrovac ili ranjenik je sastojak čajnih mješavina koje se preporučuju kao pomoćna sredstva kod blagih proliva, za pojačano lučenje žuči, kod katara želuca i crijeva, za ublažavanje tegoba u mokraćnim putevima, zapaljenja mokračnog mjehura, kao i bolesti usta, grla i kože.

U savremenoj fitoterapiji petrovac se upotrebljava u slučaju blagih, nespecifičnih proliva, a spolja kod zapaljenja usta i grla, kao i upalnih procesa na koži. Petrovac je sastojak oficinalnog čaja za pojačano lučenje žuči. Preporučuje se takodje protiv upale krajnika, afti , osobama sa problematičnim glasnim žicama, za ispiranje usne šupljine i grla… Posebno preporučljiv pjevačima i nastavnicima.

Čaj od petrovca

Jednu žličicu suhe usitnjene biljke prelijemo sa 250 ml vrele vode, ostavi 3 do 5 minuta , procjedimo i pijemo 2 do 3 puta dnevno prije obroka. Veće doze mogu da izazovu tegobe u organima za varenje i zatvor te grčeve i blokadu mokračnih i žučnih kanala.

Čaj možemo koristiti i kod upale usne šupljine i grla, angine , faringitisa, za grgljanje i ispiranje usta i ždrijela. Dobar je u kombinaciji sa crnim sljezom i žalfijom.

Čaj petrovca je vrlo efikasan za zaustavljanje  proliva.

Možemo ga koristiti i za oboljenja jetre, žuticu,  kod žučnih kamenaca te kod sklonosti taloženja mokraćne kiseline.