Widget not in any sidebars

Rooibos biljka specifična je po tome što može rasti samo  na sušnoj visoravni Južnoafričke Republike, u pokrajini Cedarberg, jer zahtijeva pješčano tlo, suhu klimu s malo padalina, temperature između 40 i 45 stupnjeva danju i 20 stupnjeva noću, te čisti zrak bez prašine i industrijskih otpadaka. Korijen biljke je do dva metra u zemlji, dok stabljika doseže visinu od 1 do 1,5 metara. Lišće ima male iglice.

Pokušaji uzgoja ove specifične biljke u drugim podnebljima svijeta nisu uspjeli. Ima 200 vrsta koje su rasprostranjene u Južnoj Africi, a jedino vrsta A. linearis ima gospodarski značaj.

Za razliku od uobičajenog crnog ili indijskog čaja (Camellia sinensis ), Rooibos čaj ne sadržava kofein (ili prema prijašnjoj terminologiji tein) pa se može piti i prije spavanja jer djeluje umirujuće.

Količina trjeslovina, tanina je zanemariva pa njegovo pijenje ni u većim količinama ne ometa apsorpciju željeza.

Rooibos ima enzim superoksid dismutazu (S.O.D.), koji se oslobađa pri višim temperaturama, i veže na sebe slobodne radikale koji nastaju kao sporedni proizvod normalnih tjelesnih funkcija. Na taj način održava zdravlje i vitalnost, usporava starenje i istovremeno djeluje kao zaštita protiv mnogih bolesti izazvanih djelovanjem slobodnih radikala, kao što su arteroskleroza, dijabetes, očna mrena, artritis, pa čak i kao prevencija raka.

Zbog protualergijskog učinka, rooibos zauzima posebno mjesto među pomoćnim ljekovitim sredstvima. Posebno pomaže kod alergija na pojedine sastojke namirnica, alergija na pelud, te kod astme i kožnih alergijskih ekcema. Flavonoidi iz rooibosa smanjuju histaminski gubitak našeg imunološkog sustava.

Budući da je prirodni “energetski napitak” prepun vitamina (prevladava vitamin C) i minerala (željezo, kalij, natrij, kalcij, bakar, cink, magnezij, fluor, mangan), od kojih prevladava željezo osvježava ” organizam nakon većih fizičkih napora.

Rooibos je je najbolji čaj za jačanje imuniteta organizma, tj. za bolji imunitet i krvnu sliku, a protiv gripa / prehlada / viroza.

Popularni naziv „majčino čudo“ rooibos je dobio jer potiče rad mliječnih žlijezdi za dojilje / mlade majke te otklanja i najteže oblike grčeva / kolika za bebe (posebno u kombinaciji s koromačem).

Blag je za želudac i odličan za poticanje probave. U svojoj domovini, Južnoj Africi, rooibos se oduvijek upotrebljavao i kao lijek kod raznih želučanih i probavnih tegoba (poput žgaravice, mučnine, crijevnih upala i čira).

Konzumirati ga mogu i dijabetičari, te bubrežni bolesnici, jer ne sadrži štetnu oksalnu kiselinu.

Kupke i oblozi od rooibos čaja kuhanog 10 minuta, mogu pomoći kod nadražene kože i osipa od pelena.

Majke su prve primijetile umirujuće djelovanje rooibosa na svoju djecu, kada su nakon par šalica čaja podojile djecu. Nervozne bebe obično se umire, a prestaju i mučni grčevi, česti u male djece.

Rooibos čaj osvježava kožu i kosu direktno nanesen, a primjena je moguća i kao blagog tonika za ispiranje lica. Također sadrži i jedan mineral (alpha-hydroxy) koji je odličan kao pripomoć kod problematičnih koža (akne / prištići / bubuljice, dermatitis, nadražena koža, osip kod beba zbog pelena), tj. tinejđerima i ostalima poboljšava ten bilo konzumacijom bilo nanošenjem na lice / kožu kao tonik.

Prednost mu je što može odstajati 24 sata, ne gubi na kvaliteti što ga čini idealnim dnevnim napitkom, pogotovo ljeti kada fantastično rješava problem žeđi (“Ice tea” – ledeni čaj).

PRIPREMA ČAJA :

– na 2,5–3 dcl ključale vode stavlja se 1 čajna žličica rooibosa
– na 1 l proključale vode stavlja se 1 jušna žlica rooibosa

Držati u poklopljenom čajniku 4 do 5 minuta te procijediti.

Po želji piti topao ili rashlađen, zaslađen ili ne , ili pomiješan sa sokom od naranče, limuna.

ro1

ro2