Widget not in any sidebars

Piskavica je jednogodišnja biljka, svojstvena mirisa, slična mirisu sira s mirodijama. Potječe iz Indije, odakle se rasprostranila u zemlje Sredozemlja gdje se dosta uzgaja, pa se iz uzgoja često susreće i u slobodnoj prirodi u poludivljem stanju. Uzgaja se kao ljekovita i krmiva biljka.

 

p4

 

Ljekoviti dijelovi biljke su zreleo sjemenje. Ljekovite i djelotvorne tvari su : sluz, masno ulje, aromatične tvari, obilno organski vezano željezo i fosfor, gorke tvari, holin, smola, saponin, alkaloid trigonelin i dr.

U liječenju i prehrani koristi se njeno sjeme, koje je neizbježan sastojak curryja i drugih začinskih mješavina veoma popularnih u Indiji i na Srednjem Istoku.

U zapadnoj herbalnoj medicini, pije se u obliku čaja za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta.

Djelotvorna je i protiv alergija i peludne groznice.

Piskavica smiruje i liječi sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta.

Stimulira metabolizam jetre i bubrega te općenito zagrijava tijelo.

Snižava kolesterol u krvi već nakon 10 dana primjene te pomaže protiv ateroskleroze.

Snižava razinu glukoze u krvi, djeluje hipoglikemijski, uspostavlja ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa zahvaljujući aminokiselini 4-hidroksi- izoleucin, koja kontrolira lučenje inzulina. Sprječeva oboljenje živaca kod dijabetičara čime značajno ublažava posljedice dijabetesa tipa 1 i 2.

U liječenju dijabetesa i visokog kolesterola preporučljiva doza je 10 do 20 grama dnevno.

Sjeme piskavice je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata pa ima veliku nutritivnu vrijednost.

Stimulira probavu, budi apetit i uklanja višak sluzi. Svojim sluzavim sastojcima štiti i iscjeljuje probavnu sluznicu, smanjuje kolike i grčeve te pokreće crijeva. Kao gorki tonik ima i povoljan učinak na jetru i slezenu. Koristi se kod teške probave, manjka apetita, slabosti, kolika, proljeva i povećanja jetre i slezene.

p3

Piskavica može ženama povećati grudi, jer sadrži fitoestrogen koji utječe na rast dojki i na zadržavanje vode u tkivu. Postoje 2 načina za ovo: masaža i pijenje čaja. Sjemenke treba potopiti u vodu preko noći te masirati grudi tom vodom. Čaj za povećanje grudi  pripremite na sljedeći način : dvije žličice sjemenki stavite u 2 dl hladne vode. Zakuhajte, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, te procijedite. U čaj od piskavice dodajte domaćeg meda, pijte najviše dvije šalice dnevno.

Osim za ljepotu, dobra je i za dojilje jer potiče proizvodnju mlijeka, smanjuje tegobe PMS-a

Zbog djelovanja na maternicu potiče kontrakcije i olakšava sam čin rađanja. 

Osim što pomaže ženama, dobra je i za muškarce zbog diosgenina u svom sastavu. Diosgenin jača spolnu moć i liječi mnoge spolne probleme.

Zdrobljeno sjeme, pomiješano s maslinovim uljem u kašu, upotrebljava se za masažu kože na glavi.

Topli kašasti oblozi djeluju na smirenje bolova kod hemeroida

Može se koristiti u obliku obloga za giht, teške čireve na koži, fistule, gnojenje kostiju i otvorene rane na nogama.

I veterinarska se medicina služi sjemenom piskavice za liječenje rana, naročito kod otvorenih gnojnih rana, za liječenje ekcema, čireva na koži i krasta. Čajni oparak upotrebljava se kod zarazne upale grla i kod sakagije konja. Prah od sjemena dodaje se krmi da bi se potakla volja za uzimanjem hrane.

Čaj od sjemena, zaslađen medom, rado se uzima kod prehlada jer ublažava kašalj i rastvara sluz. Kod ispadanja čmara, tvrdokorne začepijenosti, pa čak i kod tuberkuloze crijeva i raka na debelom crijevu, primjenjuje se klistir od sluzavog čaja.

Sjeme piskavice smatra se i vrlo dobrim sredstvom protiv oboljenja slezene, pa pučka medicina ne preporuča samo uživanje čaja (2-3 nezaslađene šalice čaja dnevno), nego i stavljanje toplih kašastih obloga kod bolova u području slezene.

p2

Čaj od piskavice: Dvije žličice sjemenki stavite u 2 dl hladne vode. Zakuhajte, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, te procijedite.

Prah od piskavice: Sjeme možete kuhati u kašu ili samljeti u prah (samljeveno u prah je djelotvornije). Uzimajte pola žličice dva puta dnevno za poboljšanje probave. Žlicu svježe samljevenih sjemenki piskavice pijte s vodom triput dnevno prije jela za jačanje organizma u cijelosti.

Laksativ od piskavice: U svrhu laksativa, pola do jedne male žličice svježe samljevenih sjemenki razmutite u 2.5 dcl vode i pijte jednom do triput dnevno.

Zbog visoke koncentracije sluznih vlakana, apsorpcija lijekova uzetih zajedno s piskavicom može biti smanjena. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog uterotoničkog djelovanja i nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporuča se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.

Uzimanje ekstrakta piskavice u medu ili ulju sikavice prije jela značajno snižava glikemijski indeks ukupnog obroka  a hrana s nižim glikemijskim indeksom će vas prije zasititi i duže ćete se osjećati siti što vam može smanjiti želju za međuobrocima. Ekstrakt sjemenki piskavice se preporuča kao prirodna hormonska terapija. Pomaže kod muških problema s povećanom prostatom, kod impotencije te neplodnosti a kod ženskih tegoba pomaže u menopauzi jer stimulira metabolizam ženskih spolnih hormona , sprječava pojavu osteoporoze i ublažava tegobe kod PMS-a (bolove,valunge, napetosti). Utječe i na aktivnost štitne žlijezde jer ima regulacijski učinak na metabolizam joda i hormona štitnjače. Ima i izrazito antioksidativno djelovanje kojim sprječava oštećenja i propadanje stanica i tkiva , čime usporava proces degeneracije i starenja.

Isto tako sprječava nastanak i pomaže kod izlučivanja žučnih kamenaca jer smanjuje metabolizam kolesterola i njegovo deponiranje u žuč.

Sprječava i formiranje bubrežnih kamenaca (tj. kalcijevog oksalata u bubrezima) i pomaže u njihovom razbijanju i izlučivanju iz bubrežnog tkiva.

Ekstrakt sjemenki piskavice ima i analgetsko i protuupalno djelovanje jer djelotvorno ublažava prijenos bolnih podražaja. Tako pomaže kod glavobolja, reumatskih bolova, bolova uzrokovanih karcinomom, kod artritisa i drugih upala.

Pisavica je najbogatiji biljni prirodni izvor željeza (33mg/100g) što je važna osnova za dobar imunitet.

Pomaže i kod blažih i težih psihičkih stanja tako što povećava razinu dopamina i serotonina, neurotransmitera ugode i srećete na taj način popravlja raspoloženje i vraća zdravo stanje svijesti. Također dokazano stimulira i aktivnost hipofize koju potiče na proizvodnju hormona rasta. Pritom pojačani anabolički učinak izaziva ubrzani rast i razvoj novog tkiva na čijem djelovanju su jako zahvalni sportaši i bodybuilderi.

Ekstrakt piskavice dokazano pospješuje odumiranje tumorskog tkiva i metastaza te znatno smanjuje pojavu zdravstvenih komplikacija kod zločudnih oboljenja. Preporučuje se kao prevencija, ali i terapeutik kod raka debelog crijeva, dojke, maternice i prostate.