Widget not in any sidebars

Postoji preko 200 vrsta trputca, a najpoznatije su širokolisni i uskolisni trputac. Poznajemo ga i pod imenom bokvica.

Širokolisni trputac (Plantago major) i uskolisni trputac (Plantago lanceolata) imaju gotovo isto ljekovito djelovanje i koriste se od davnina u raznim tradicijama npr kineske, grčke i evropske narodne medicine. Sebastian Kneipp hvali djelovanje svežeg soka trputca na zacjelivanje rana.  U nekim je zemljama i službeno odobren za liječenje.

Trputac sadrži sluz, gorke tvari, silicijsku kiselinu, glikozid aukubin i antibiotske spojeve.

Koristi se kao  losion i napici za rješavanje vanjskih problema, primjerice svrbeža i ispucane kože, posjeklina te drugih površinskih ozljeda, ugriza kukaca ili upale očiju.

U unutarnjoj uporabi trputac djeluje kao blago sredstvo za iskašljavanje, a sluzi koje sadrži trputac ublažavaju upale sluznice pa je izvanredan lijek protiv kašlja i bronhitisa. Pomaže svim dišnim organima, posebice kod bolesti koje karakterizira izbacivanje sekreta.

Također, može olakšati stanje kod astme, katara, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme s disanjem.

Čini se da trputac ima i antibakterijska svojstva jer novija istraživanja pokazuju da ekstrakt trputca uspješno djeluje kod plućnih infekcija. Sadrži antimikrobne spojeve koji su učinkoviti protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije – bakterije odgovorne za kožne infekcije, gnojne angine i tetanus. Najdjelotvorniji od njih je iridoidni glikozid aukubin koji je pokazao značajnu aktivnost protiv gram–pozitivnih bakterija, posebice stafilokoka aureusa.

Aukubin također potiče izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela putem bubrega, pa je koristan kod gihta.

Znanstvenici su otkrili da trputac stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom. Zbog toga je on sve češći sastojak preparata za odvikavanje od pušenja. Kao pomoć kod odvikavanja od cigareta možete žvakati list trputca ili piti njegov čaj.

Sjeme trputca koristi se i za uništavanje parazita, ameba i glista.

Preporučuje se kao laksativ, naročito za djecu, te kod upalnih stanja sluznica.

Dnevno konzumiranje osam grama sjemena sprečava stvaranje žučnih kamenaca.

Trputac je izvrsna prva pomoć kod uboda. Sadrži veće količine saponina, koji gode koži i djeluju kao prirodni antihistaminik.

Trputac je odličan za brzo liječenje rana na licu i u ustima. Sprečava gnojenje i potiče zacjeljivanje, što duguje aukubinu.

Dobro ga podnose psi i mačke, tako da možete prskati jaku iscrpinu trputca po njihovoj koži, ako imaju osipe ili rane.

Lišće trputca sakuplja se dok je biljka u cvatu ili po mogućnosti prije nego što biljke procvjetaju  od svibnja-lipnja do kolovoza,  a korijen od kolovoza do listopada. Korijen se iskapa nakon cvjetanja. Očisti se i naniže na konac se te tako suši. Nakon svake kopnje trputac ponovo naraste. Vrlo je agresivna biljka, stoga ju je najbolje uzgajati u neuređenom dijelu vrta.

Mlado lišće može se dodavati juhama, salatama ili pirjati.

Za ULJE TRPUTCA steriliziranu staklenku napunite nasjeckanim lišćem trputca i prelijte maslinovim uljem tako da potpuno prekrije lišće.  Zatvorite i pohranite na tamno mjesto. Protresite jednom dnevno i nakon dva tjedna procijedite. Možete ga koristiti samostalno ili kao temelj za druge pripravke.

Za TINKTURU postupajte jednako kao i s uljem, ali umjesto ulja koristite votku ili rakiju. Preporučen doza tinkture je petnaest do dvadeset kapi triput na dan.

Za UVARAK stavite šalicu svježeg ili žličicu suhog trputca u 200 ml kipuće vode. Pokrijte i pustite da  lagano kuha i odstoji 10 minuta. Možete dodati med i limun po želji, te PITI TOPLO ili samo čisti uvarak prskati na rane ili čireve na životinjama.

 

Save