Widget not in any sidebars

p4

 

 

Camelina sativa, bolji, divlji lan, sibirski lan

Hladnim postupkom mehaničkog prešanja sjemenki podlanka dobiva se ulje s preko 50 % višestruko nezasićenih masnih kiselina. Ono je jedan od najboljih prirodnih izvora nezasićenih masnih kiselina.

x9

Najviše ima alfa -linolenske omega 3 kiseline, 31% koja značajno popravlja lipidni profil krvi  (snizuje kolesterol i  trigliceride čime prevenira proces ateroskleroze), no važniji je omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina što iznosi 3:1.  Taj omjer je izrazito važan, (npr. kod ulja soje je 7:1) jer njegova neravnoteža izaziva akutnu i kroničnu aktivaciju autoimunih , upalnih i alergijskih reakcija u organizmu, što se očituje njegovim brojnim bolesnim stanjima.

x6

Multipla skleroza, reumatoidni artritis, gastritis, autoimune bolesti crijeva, kožne upale i brojni druge tegobe izrazita su posljedica kronične upale u organizmu upravo zbog prevelikoig unošenja i pripremanja hrane na uljima loše kvalitete, prerađena teškom industrijom, neadekvatno pakirana (u plastiku) i s ostacima toksičnih otapala (heksani). Zamjena takvih ulja zdravijim i hranjivijim  hladno prešanim i ljekovitijim uljem podlanka rezultira pozitivnu promjenu zdravstvenog stanja organizma.

Ulje podlanka je bogato antioksidansima kao što su tokoferoli, pa se odlikuje visokom stabilnošću i otpornošću na oksidaciju (vitamina E sadrži 110mg/100g).

x10

Više od 50% masnih kiselina u ulju podlanka su višestruko nezasićene i jedino je ulje koje sadrži EPA i DHA esencijalne masne kiseline prisutne u hrani i to u značajnoj količini. Jedino se još riblje ulje spominje kao izvor ovih izrazito ljekovitih prirodnih metabolita te je  tako jedina prirodna zamjena i bolji izbor,  jer ne zaboravimo zatrovanost živom  kod ribljeg ulja.

Eikosapentaenska (EPA) i dokosaheksaenska (DHA) masna kiselina  su metaboliti esencijalnih masnih kiselina omega-3 i kao takve unesene u organizam pospješuju metabolizam masnih kiselina. DHA masna kiselina zastupljena je u moždanim stanicama, stanicama optičkog živca (mrežnice) i u stanicama reproduktivnih organa te je zbog toga esencijalna za pravilno funkcioniranje živčanog sustava, osjetila vida i hormonalnog sustava.

EPA ima izrazite protuupalne učinke na organizam i time ublažava mnoge kronične zdravstvene tegobe modernog života ali i akutne poput površinskih ozlijeda kože i opeklina jer značajno ubrzava procese zarastanja. Uz to sprječava koagulaciju krvi i stvaranje krvnih ugrušaka.

Visok postotak EPA  (12%) i DHA (2,8%) čine ovo ulje izuzetno funkcionalnom hranom koja treba postati osnovna kućna prirodna terapija za tertiranje svih bolesti organizma, metaboličkih, organskih i neuropatskih i time zaslužuje vodeće mjesto u kućnoj ljekarnikao prirodna terapija protiv najrazličitijih bolesti današnjice.

Ulje podlanka najbolji je prirodni izvor omega-3, EPA i DHA masnih kiselina i učinkovita je zamjena za lan (ulje podlanka po sastavu je esencijalnih masnih kiselina gotovo identična ulju lana, no prednost mu je značajno veća stabilnost).

Prikladno je za pripremu i začinjanje hrane, ali ne za prženje i kuhanje na visokim temperaturama. ugodnog je okusa.

x2

Kao i ulje konoplje, preporuča se piti 1-3 žličice (30 kapi) dnevno, prije obroka. Kod kožnih oboljenja treba je lagano, 1-2 puta dnevno nanositi na oboljela ili oštećena mjesta.

Postoje brojne zablude o koristi upotrebe  lanenog ulja. Znalci struke tvrde da je laneno ulje jako dobro ali samo onog dana kada se iscijedi. Laneno ulje je izuzetno kvalitetno i bogato, ali ga je potrebno pakirati u bočice od pola decilitra i zaštititi ga plemenitim plinom argonom. U Francuskoj postoje pravila kako ga pakirati, a to je kod nas nepoznato, stoga ga stavljaju u bočice, najčešće od 2,5 decilitra s rokom trajanja od godinu dana.

x4

U bočice u kojima ima zraka lan oksidira još dok je na polici i to je potrebno objasniti potencijalnim konzumentima, te se izlažemo štetnim oksidacijskim procesima i produktima razgradnje a ulje  ne možete zaštititi stavljanjem u hladnjak. Neki ga pokušavaju zaštititi dodavanjem sintetičkih E vitamina (jer ga lan nema dovoljno).

Problem ulja lana nije u temperaturi već u zraku koji ostaje u bočici. U povijesti se laneno ulje nikad nije koristilo za ljudsku ishranu, već za bojanje drvenih čamaca i namještaja. Stoga ne koristite laneno ulje jer je nestabilno i sklono oksidaciji već koristite bolji zlatni lan, podlanak i ostvarit ćete pozitivne efekte  na  razne zdravstvene probleme te osnažiti organizam.